Dziewczynka jak Malinka

Blog o wszystkim co Nas w życiu otacza - Szukasz opinii i recenzji - dobrze trafiłeś!
Bez kategorii

Życie ma smak w Scenach kuchennych! ~recenzja razy dwa~

Ostatnio pisałam Ci już o jednej książce kucharskiej, pamiętasz Kuchnię Leona >klik<?

Dzisiaj mam dla Ciebie nową dostawę książek kucharskich, ja wiem że mamy teraz internet i wystarczy wpisać w przeglądarkę nazwę dania i wszystko nam wyskoczy, ale czy czasami tradycjonalna książka kucharska nie była by lepsza? Prostsza i szybsza w obsłudze? Hmm… To pytanie pozostawiam Wam.

Ponieważ jak wspominałam Ci w poprzednim poście, mój humor nie jest skory do humorów i tak na prawdę wolałabym wejść pod kołdrę i z pod niej nie wychodzić, a jeszcze patrząc za okno to już w ogóle się wszystkiego odechciewa, chlapa, ciapa i wszędzie pełno błota… :/
A jak by jeszcze tego było mało to chodzę dzisiaj z tak ogromnym bólem głowy, że aż się na oczy patrzeć nie chce, bo boli jeszcze gorzej.
Ale postanowiłam dzisiaj napisać, ponieważ już dawno mnie nie było, a jak wspominałam wcześniej >klik<, jutro przyjdzie czas ostatecznego pożegnania i modlenia się, a więc na pewno nie będę w stanie tu do Was wpaść i czegokolwiek naskrobać.

Ale przejdźmy do rzeczy, pierwszą książką która na prawdę przypadła mi do gustu to

 

Życie ma smak

Mariola Bojarska-Ferenc

 

 

1824

 

 

 

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 12.10.2016
ISBN: 9788379454280
Format: 16,5 x 21,5 cm
Liczba stron: 352
Oprawa: twarda
Cena: 49,90 zł

Kupisz >>TUTAJ<<

 

 

 

 

 

Opis

Mariola Bojarska-Ferenc ˗ dziennikarka i trenerka fitness. Autorka ponad 2 000 programów telewizyjnych promujących zdrowy styl życia oraz wielu książek i płyt DVD z ćwiczeniami. Uczestniczka ponad 40 000 kongresów amerykańskich organizacji zajmujących się rozwojem zdrowia i fitnessu IDEA i ECA.

Chciałabym, żeby ta książka stała się dla Ciebie, drogi Czytelniku, przewodnikiem po zdrowej i smacznej kuchni. Przedstawiam sposoby na stworzenie najprostszych sałat, dań bez soli, podaję przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery oraz podpowiadam, co jeść przed i po treningu. Słowem, jest tu wszystko potrzebne do tego, by rozpocząć przygodę ze zdrową kuchnią. Zachęcam jednak, żeby moje przepisy były dla Ciebie jedynie inspiracją do wykreowania na ich bazie własnych potraw o idealnym dla Ciebie smaku. Dodawaj do nich swoje ulubione przyprawy i dowolnie je modyfikuj. I baw się przy tym wybornie!
Mariola Bojarska-Ferenc

Przepisy na potrawy, które warto zjeść dla zdrowia i urody!

img_20161116_141425 img_20161116_141413 img_20161116_141443 img_20161116_141450 img_20161116_141503 img_20161116_141517 img_20161116_141526 img_20161116_141544 img_20161116_141558 img_20161116_141620 img_20161116_141633 img_20161116_141652 img_20161116_141659 img_20161116_141704 img_20161116_141720 img_20161116_141736 img_20161116_141748 img_20161116_141807 img_20161116_141815 img_20161116_141827 img_20161116_141840 img_20161116_141848

Moja recenzja:

To kolejna książka wydana przed Edipresse Książki w wersji z charakterem! To nie jest zwykła książka kucharska, autorka każde słowo kieruje do czytelnika, dowiemy się z niej o samej autorce jak również poznamy mnóstwo przepisów. 
Co jest najgorsze w książkach kucharskich? To że przeważnie znajdujemy w nich wykwintne, specjalne i wymyślne dania, a bardzo mało jest tych takich zwykłych domowych. Tutaj mamy mieszankę, z przewagą dań bardzo prostych i do przyrządzenia w domu, a produkty na nie z pewnością znajdziemy nawet w osiedlowym sklepiku. I to właśnie kocham w tych książkach kucharskich. 
To książka do poczytania i do pomocy w kuchni. Idealna! Ja się z nią polubiłam. 

Drugą książką która zwróciła moją uwagę, w sumie głównie ze względu na aktorkę Marię Pakulnis, ponieważ bardzo ją lubię. Uwielbiam seriale z nią, a najlepszą rolę grała chyba w „Powiedz TAK!”

SCENY KUCHENNE 

Maria Pakulnis i Janusz Mizera

1821

 

 

 

 

Wydawnictwo : Edipresse Książki
Data wydania: 28.09.2016
ISBN: 9788379454204
Format: 17 x 25 cm
Liczba stron: 256
Oprawa: twarda
Cena: 59,90 zł

Kupisz >>TUTAJ<<

 

 

 

 

Opis:

Teoria bez praktyki to jak dwa plus dwa bez czterech. Zaświadczam, że przedstawione w książce przepisy kulinarne konsumowałem przez lata w postaci gotowych dań, aż mi się uszy trzęsły. Mlaszcząc i cmokając z zachwytu, brałem dokładki, i to nie raz. Mój entuzjazm budziły zwłaszcza ryby: od śledzia pod buraczkami – mniam mniam! – po karpia, szczupaka, sandacza – pycha! Marysia i Janusz uwielbiają gotować, wkładają w to serce, a to podstawa udanej kuchni. I jeszcze ta wschodnia nutka, zrozumiała przy nazwisku Pakulnis, która przypomina mi zawsze potrawy serwowane w młodości przez pochodzącą z Kresów babcię Emilię. Praktyka czyni mistrza. Maria Pakulnis to wielka Artystka na ekranie i na scenie, ale też w kuchni. Bardzo smaczna książka, o czym, przełykając ślinkę, z satysfakcją informuje Janusz „Łasuch” Zaorski

Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor Scen kuchennych – zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię. A teraz znaczną część tej magii – pod postacią przepisów na bajeczną kuchnię – mogą Państwo odnaleźć w niniejszej książce.
Andrzej Saramonowicz

 

img_20161116_141904

img_20161116_141858 img_20161116_141916 img_20161116_141923 img_20161116_141930 img_20161116_141945 img_20161116_142003 img_20161116_142012 img_20161116_142034 img_20161116_142041 img_20161116_142054 img_20161116_142120 img_20161116_142135 img_20161116_142145 img_20161116_142204 img_20161116_142214 img_20161116_142253 img_20161116_142317 img_20161116_142333 img_20161116_142344 img_20161116_142357 img_20161116_142405

Moja recenzja: 

Ta książka tak samo jak poprzednia, bardzo elegancko wydana, piękne zdjęcia nie tylko dań do których zamieszone są przepisy, ale ta książka to również część życia Marii i Janusza. 
Niestety tutaj mimo iż równie przyjemnie pisana to niestety dań na te zwyczajne potrawy jest sporo mniej. Znajdziemy w niej więcej ekskluzywnych i wykwintnych dań, których często w zwyczajnych domach się nie gotuje. 
Ale mimo tego to fajna lektura oraz możliwość poznania dań o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia. 

 

A więc? Czy ŻYCIE MA SMAK w SCENACH KUCHENNYCH? 🙂 

img_20161116_142424

Za możliwość zrecenzowania książek dziękuję Wydawnictwu Edipresse Książki

edipresse-polska-logo-800x500_c

 

  • Ewelina

    Uwielbiam książki kucharskie, ale raczej niechętnie sięgam po te napisane przez osoby związane z „showbiznesem” i okazjonalnie piszące o gotowaniu.

    • A mi sie wlasnie takie spodobaly 🙂 W sumie to chyba dla tego ze slozy równiez do poczytania a nie tylko do znalezienia jakichs pysznosci 🙂

  • Nie znam tych pozycji, zaciekawiłaś mnie!

  • Uwielbiam Marię Pakulnis i ciekawa jestem jej ulubionych potraw. 🙂

  • Chyba kupię 🙂

  • Ann

    Czaję się na tę książkę pani Marioli, mam nadzieję że dostanę od Mikołaja 😉 codziennik-kobiety.blogspot.com

  • Agnieszka Kubacka

    Akurat nie przepadam za żadną z tych Pań. Jednak gdybym miała zdecydować, którą książkę kupie to z pewnością była by to p. Marioli. Jej wiedza, wykształcenie i doświadczenie bardziej do mnie przemawia, tak samo jak tytuł książki 🙂 Zatem dla mnie zdecydowanie „Zycie ma smak”. P.s. Mimo, iż nie jestem wybitnie utalentowana w kuchni, to często łapię się w Empiku na tym, że przesiaduję w dziele z książkami kucharskimi ehh…;-P

    • Hehe ja czesto w takich ksiazkach szukam raczej inspiracji 🙂 Bo ile mozna jesc te schabowe 😉 No moj maz to by jadl codziennie najlepiej ale bez przesady 🙂

  • Zapowiadają się interesująco 🙂

  • Ciekawa recenzja. Ostatnio myślałam o zakupie kuchennych inspiracji 🙂

  • Justyna Witkowska

    muszę przejrzeć. kocham moment, kiedy moja kulinarna biblioteka powiększa się o coś wartościowego 🙂

    • To tak jak ja!! POkochalam ksiązki kucharskie ! Ale takie które opisuja równiez czyjas historie to juz prawdziwe perelki 🙂 Mozna z nich utworzyc specjalna kuchenna biblioteczke 🙂 A tutaj dodatkowy atut to nie jakias tam ksiazeczka z przepisami z poradnika tylko pelnowartosciowa, ladnie wydana ksiązka w twardej okladce 🙂

  • obie książki kuszą i zastanawiam się, która lepsza 🙂 jak kupić, to raczej obie od razu:)

    • Jesli juz wybierac to zdecydownie pierwsza 😉 Jest bardziej praktyczna, chociaz zalezy, jesli lubisz rózne wykwintne i wymyslne dania spodoba Ci sie również Sceny kuchenne 🙂

  • Świetna recenzja! Sama tej książki (pierwszej) byłam ciekawa i chyba muszę ją dokładnie obejrzeć w realu 😉